Wykonanie
Zdarzają się dni kiedy mamy ochotę na słodki deser, który można szybko przygotować. Przepis na
biszkoptowy torcik jest właśnie taką alternatywą. Kruchy spód i lekki,
śmietankowy krem z dodatkiem
owoców jest idealnym pomysłem na urodzinowy tort, a także słodkie, niedzielne co nieco.Tortownica o średnicy 21 cm (mała)Składniki:2 opakowania podłużnych
biszkoptów,500 ml
śmietany kremówki,
mrożone truskawki lub
maliny,opakowanie
galaretki cytrynowej,4 kostki
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Z zamrażarki wyciągnąć
mrożone truskawki i odmrozić, jeśli używamy świeżych należy je umyć i odszypułkować.Spód tortownicy wyłożyć
biszkoptami( nie kruszyć) aby przykryły dno. Następnie boki także wyłożyć
biszkoptami. W garnuszku podgrzać 1/4 szklanki
wody. Gotującą się
wodę wyłączyć, wsypać
galaretkę i dokładnie wymieszać, ostudzić. W misce ubić na sztywno
śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać płaską łyżkę
cukru oraz lekko zastygniętą
galaretkę, zmiksować. Połowę kremu wylać na
biszkopty, wygładzić, ułożyć
truskawki.
Pozostały krem wylać na
truskawki, również wygładzić. Kostki
czekolady zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki na krem. Torcik wstawić do lodówki na 1-2 godzin, aby krem zastygł. Po tym czasie torcik można wyciągnąć z tortownicy i delikatnie kroić
ostrym nożem. Smacznego;)