ßßß Cookit - przepis na Cytrynowiec - piankowy puch

Cytrynowiec - piankowy puch

nazwa

Wykonanie

Różne są wersje tego ciasta, zapewne wszystkie są wspaniałe. No bo jak by miało być inaczej skoro są połączeniem delikatnego, puszystego biszkopta i cytrynowych orzeźwiających mas no i uwieńczenie każdy ma swoje, u mnie jest to czekolada, czasem kokos. Swoja drogą jest to idealne ciasto na porę wiosenną i letnią, gdy organizm domaga się witamin a my chcemy się orzeźwić i jeść ciut lżej. Ile razy rozsmakowuję się w nim to stwierdzam, że robię je stanowczo zbyt rzadko. Trzeba to nadrobić ;) Dołączycie?
Przygotujcie:
Biszkopt ( polecam upiec z tego przepisu) na masę:
1 galaretka cytrynowa
1 kostka twarogu półtłustego lub 200z serka homogenizowanego
2-3 łyżki cukru pudru
1 szklanka gorącej wody
0,5l kremówki
sok z 1/2 cytryny
nasączenie:
0,5szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1łyżka cukru pudru
polewa (opcjonalnie):
60g deserowej/gorzkiej/ew. mlecznej czekolady
60g śmietany kremówki
Przygotowanie:
Biszkopt pieczemy według przepisu. Po ostudzeniu kroimy go na dwa blaty. Do tego przepisu można użyć obu i przełożyć wtedy masą dzieląc ją na dwie porcje. Ja jednak najbardziej lubię jak jest duuużo kremu/masy itp. więc użyłam jednego blatu biszkopta. Blat biszkopta umieszczamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Z podanych składników przygotowujemy poncz i nasączamy nim ciasto. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Zostawiamy do ostygnięcia. Ser ucieramy z cukrem. Kremówkę ubijamy i gdy jest już sztywna dodajemy do niej ostudzoną galaretkę i utarty ser. Jeszcze chwilę miksujemy jednak już na niskich obrotach. Masę wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Gdy masa jest już zupełnie ściągnięta możemy przygotować polewę. W tym celu łamiemy na drobne kawałki czekoladę i wkładamy do miseczki razem z śmietaną kremówką. Roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Polewę przekładamy do rękawa cukierniczego, lub foliowego woreczka i ozdabiamy nasze ciasto. Polewa jest fajnym akcentem, jednak nie niezbędnym. Czasem jak nie mam na jej przygotowanie czasu, czy możliwości, to posypuje wierzch ciasta starta czekoladą, lub wiórkami kokosowymi.
Naprawdę gorąco polecam Wam to ciasto, szczególnie na cieplejsze dni, bo wspaniale orzeźwia.
Smacznego:)))))
Źródło:http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/2013/04/cytrynowiec-piankowy-puch.html