Wykonanie
Sernikową owsiankę znają już chyba wszyscy :) Na moim blogu gościła już kilka
razy, dzisiejszy wypiek nazwać
mogę jednak sernikiem jęczmiennym z uwagi na to, że ilość
sera jest dominująca. Pięknie wyrósł i smakował wyśmienicie, a w dodatku dobrze odchodził od formy. Gdybym miała więcej cierpliwości, mogłabym go spokojnie wyjąć i dopiero wtedy sfotografować. Jednak domagający się jedzenia żołądek na to nie pozwolił :)
Kardamonowy serniczek jęczmienny z ekstraktem z
wanilii i
solą himalajską Sante podany z
granatemSERNIK Z
KASZĄ JĘCZMIENNĄ/przepis autorski/170 g ugotowanej
kaszy jęczmiennej (pół woreczka)szczypta
soli himalajskiejłyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżki
cukru pudru trzcinowego
jajko1/3 łyżeczki mielonego
kardamonu150 g
twarogu sernikowego
śmietankowegoTwaróg zmiksować z
jajkiem,
solą,
cukrem i ekstraktem z
wanilii.Dodać
kardamon i wymieszać. Połączyć z ugotowaną
kaszą już nie miksując.Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni.Masę przelać do natłuszczonego naczynia.Zapiekać przez ok. 25 minut (u mnie tryb "ciasto")Ostudzić i podawać z dowolnymi dodatkami.Smacznego!