Wykonanie
Przepyszne, kruche tartaletki o
orzechowo-karmelowym nadzieniu. Przyjemne również dla oka, gdyż niezwykle wdzięcznie wyglądają na
stole. Małe, eleganckie i fikuśne:) W Anglii takie drobne słodkości określa się jako „bitesize bakes ”, czyli wypieki „ na raz" do buzi. Ja użyłam
orzechów pekan, ale świetnie sprawdzą się również
orzechy włoskie.
SKŁADNIKI (na 24 tartaletki):Ciasto:115 g
twarogu śmietankowego115 g
masła115 g
mąkiNadzienie:2
jajka115 g
cukru trzcinowego1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soli25 g
masła - roztopionego (to są 2 łyżki)115 g
orzechówWYKONANIE:Do dużej miski przełóż
twaróg oraz pokrojone w mniejsze kawałki
masło. Przesiej do nich połowę
mąki i wszystko zmiksuj. Dodaj resztę
mąki, zmiksuj, a następnie wyrób ciasto rękami, aby połączyć wszystko dokładnie ze sobą i uformować gładką kulę. Ciasto rozwałkuj dość cienko i przy pomocy okrągłych foremek o pokarbowanych brzegach (średnica 6 cm) wytnij 24
ciastka. Wycięte tartaletki przełóż do formy na mini-muffinki (zamieszczam poniżej zdjęcie tej foremki) i schłodź je kilka minut w lodówce. W tym czasie przygotuj nadzienie.W misce ubij lekko
jajka. Stopniowo dodawaj do nich
cukier, ekstrakt z
wanilii,
sól oraz roztopione
masło, cały czas wszystko miksując. Z
orzechów odłóż 24 większe części - najlepiej połówki. Resztę drobno posiekaj. Do każdej tartaletki nałóż po łyżce posiekanych
orzechów, a na nie wlej nadzienie. Na górze ułóż po połówce odłożonych
orzechów. Tartaletki piecz w 180 °C przez 20 minut, aż nadzienie się zetnie.
Przydatne akcesoria
Smacznego!