Wykonanie
Słodka kolacja? Proszę bardzo:-) Oto przepis mojej mamy na smaczne i szybkie danie - tak zwane kluski "kładzione".
250 g półtłustego
twarogu,2
jajka,1 szklanka
mąki,
sól,
cynamon,
cukier trzcinowy,1 łyżka
masła.W misce widelcem rozgniotłam
twaróg, wbiłam do niego dwa
jajka, posypałam szczyptą
soli i przez kilka minut mieszałam mikserem. Dodałam
mąkę i dalej miksowałam. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli
ser jest wilgotny, to trzeba dorzucić trochę więcej
mąki.Mama poleca dalszą "walkę" z
ciastem za pomocą łyżki - chodzi o dostarczenie ciastu powietrza, czyli energiczne klepanie ciasta łyżką w czasie, gdy w garnku
woda zaczyna wrzeć:-) Do wrzątku należy dodać trochę
soli.Na łyżkę bierze się niewielką ilość ciasta i wrzuca do gotującej
wody. Dzięki zanurzaniu łyżki w wodzie, ciasto nie przywiera do łyżki i łatwiej jest "kłaść" kluski. Jak tylko kluseczki wypłyną na powierzchnię
wody, to wystarczy gotować je około 3 minut. W tym czasie, jeśli ciasto było dobrze dotlenione, to trochę podrosną.U nas w domu podajemy je posypane
cynamonem i
cukrem, a następnie polane rozpuszczonym wcześniej
masłem.