Wykonanie
Kluski leniwe to bardzo prosta potrawa, którą można podać na wiele sposobów, w zależności od upodobań. Leniwe przygotowane wg tego przepisu są miękkie i delikatne w smaku. Najczęściej podaję je polane
masłem z
bułką tartą, lekko posłodzone i oprószone
cynamonem. Oczywiście takiej potrawie musi towarzyszyć jakaś witaminka - u mnie była to surówka z
marchewki i
melona.Leniwe można podać w wersji mniej kalorycznej, polane
jogurtem.Bardzo lubię leniwe w wersji wytrawnej, z
jogurtem, świeżymi
ziołami i
czosnkiem lub z karmelizowaną
cebulką i
kubkiem maślanki.Kluski leniwe można odgrzewać w wodzie lub podsmażyć na patelni.Składniki:0,5 kg
twarogu sernikowego mielonego2
jajka eko2 szklanki
mąki pszennej +
mąka do posypania stolnicyszczypta
soliPrzygotowanie:Żółta utrzeć z
twarogiem .
Białka jaj ubić z
solą na sztywną pianę.
Białka dodać do
twarogu i delikatnie wymieszać.Następnie dodawać po trochu
mąkę i wyrabiać do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które będzie odchodziło od miski.Podzielić ciasto na kilka części, z każdej uformować wałeczek i lekko go spłaszczyć. Wałeczki z ciasta pokroić na kluski o dowolnej wielkości.Kluski gotować w posolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.Kluski podałam polane
masłem klarowanym z
bułką tartą,
cukrem trzcinowym i
cynamonem.Smacznego