Wykonanie
Na Dzień Mamy lubię dopieszczać moją młodzież. Lubię wymyślać nowe ciasta i desery, choć od jakiegoś czasu robię to już znacznie rzadziej. Nasza nastoletnia córka przejęła słodkie królestwo w naszym domu. Ten cudownie lekki, puszysty i delikatny sernik z
musem czekoladowym to idealny deser także na Dzień Dziecka i każdą inną okazję, by dopieścić podniebienie.Tyle żyjemy ile nas pamiętają, czyż nie? Dziś pełna wzruszenia słucham cudownego mariażu głosów i talentów wybitnych artystów - Matt Dusk i Zbigniew Wodecki w " My Way / Szczęście jest w nas ". Mam ciarki, gdy słucham tego utworu - to sentymentalna podróż do czasów Franka Sinatry, a jednocześnie wielki hołd Matta dla Zbigniewa Wodeckiego, z którym był zaprzyjaźniony. Ta przepiękna produkcja powstała już po śmierci pana Zbigniewa. Mam absolutne wzruszenie i łzy w oczach, posłuchajcie ze mną...Tak jak nigdy nie lubię startować w konkursach, czy "czelendżach" tak w tym roku zabawa #ThermomixSernikChallenge od razu zapaliła mi pomysł w głowie. Chciałam zrobić nowy fajny sernik, który najbardziej odda moją miłość do lekkiego sernika i...
czekolady. Tak powstał leciutki sernik z
musem czekoladowym - to 28my sernik w mojej kolekcji SERNIKI (klik po wszystkie przepisy).Ten sernik to marzenie wielbicieli lekkich deserów. Jest baaardzo puszysty, niesamowicie delikatny, wilgotny, z zachwycającą czekoladowa warstwą
musu czekoladowego i soczystymi
owocami. Co najciekawsze, do zaspokojenia łasucha wystarcza jeden i to nieduży kawałek. Bajka powiadam Wam! Doskonały będzie z truskami,
malinami albo
borówkami, zaś w chłodniejszych miesiącach filety z
pomarańczy świetnie się sprawdzą. Zróbcie go koniecznie!tu filmik jak go robiłamWarstwa SERNIK4
jajka85g
cukru430g
twarogu President - albo innego, 3x mielonego, niesłonego, byle bardzo puszystego1/4 łyżeczki ekstraktu
wanilii14g
mąki pszennejRozgrzej piekarnik do 170°C (bez termoobiegu)Przygotuj okrągłą tortownicę z odpinanym
bokiem (o średnicy ok. 22 cm) - wyłóż ją papierem do pieczenia (spód + nieco wyższe boki). Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Oddziel
żółtka od
białek.
Żółtka ubij z 45g
cukru i
wanilią na puszysty, biały krem. Dodawaj stopniowo
twaróg dalej ubijając. Osobno ubij
białka z 40g
cukru na sztywną, lśniącą pianę i wymieszaj ostrożnie z masą
serową - najpierw 1/3 ubitej piany dodaj do masy serowej,
potem dopiero wmieszaj pozostałą. Przesiej na wierzch
mąkę i delikatnie wymieszaj. Ostrożnie przełóż puszystą masę
serową do wyłożonej papierem tortownicy. Tortownice przykryj od góry folią aluminiową. Piecz w 170°C ok 50 min. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową z tortownicy.Zostaw sernik w uchylonym piekarniku i nie wcześniej niż po godzinie wyjmij na blat. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a gdy będzie chłodny przestaw do lodówki na min 2 godziny. Dopiero na zupełnie zimny sernik wylewaj
mus czekoladowy.Warstwa
MUS CZEKOLADOWY50 g
cukru250 g gorzkiej lub
deserowej czekolady100 g
śmietany, min. 30% tłuszczu4
jajka1 szczypta
soliZagotuj
śmietankę z
cukrem, zdejmij z palnika, (lub zrób to w mikrofali 3-5x 30s). Dodaj połamaną
czekoladę i rozpuść w
śmietance. Dodaj
żółtka, wymieszaj. Ubij
białka z
cukrem na sztywną pianę, dodaj do masy czekoladowej na 3
razy - najpierw dodaj 1/3 piany, wmieszaj ostrożnie,
potem kolejną 1/3 delikatnie wmieszaj, i na końcu ostatnią część. Wylej masę na schłodzony sernik, na wierzchu wyłóż świeże
owoce i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.UWAGA - jeśli chcesz przełożyć sernik na półmisek, odepnij boki tortownicy, podnieś sernik i delikatnie zdejmując papier ze
spodu (w powietrzu) przełóż na talerz/półmisek. Dopiero
potem zdejmij ostrożnie papier z
boków sernika.wersja na ThermomixWARSTWA SERNIK1. Rozgrzej piekarnik do 170°C (bez termoobiegu).2. Oddziel
żółtka od
białek (możesz użyć do tego pokrywy z założoną miarką Tm - tu możesz zobaczyć na filmie jak to zrobić)3. Załóż motylek, do naczynia miksującego wsyp
cukier, dodaj
żółtka i
wanilię - ucieraj 3min / obr 4.4. Zdejmij miarkę, ustaw 3 min / obr 4 - w trakcie ucierania przez otwór w pokrywie dodawaj
twaróg. Przełóż masę
serową do większej miski, umyj i dokładnie ususz naczynie miksujące.5. Do czystego i zupełnie suchego naczynia miksującego załóż motylek, wlej
białka, dodaj
sól, ubijaj 3 min/obr. 3,5 lub momentu, aż piana będzie sztywna.6. Pianę z
białek wmieszaj ostrożnie z masą
serową - najpierw 1/3 ubitej piany dodaj do masy serowej,
potem dopiero wmieszaj pozostałą. Przesiej na wierzch
mąkę i delikatnie wymieszaj.7. Ostrożnie przełóż puszystą masę
serową do wyłożonej papierem tortownicy. Tortownice przykryj od góry folią aluminiową. Piecz w 170°C ok 50 min. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową z tortownicy. Zostaw sernik w uchylonym piekarniku i nie wcześniej niż po godzinie wyjmij na blat. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a gdy będzie chłodny przestaw do lodówki na min 2 godziny. Dopiero na zupełnie zimny sernik wylewaj
mus czekoladowy.WARSTWA
MUS CZEKOLADOWY9. Umyj i osusz naczynie miksujące.10. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp
cukier, zmiksuj 10 s/obr. 10.
Cukier puder zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.11. Dodaj
śmietankę i
czekoladę połamaną na kawałki, podgrzewaj 4 min/50°C/obr. 2.12. W tym czasie rozbij
jajka, oddziel
żółtka od
białek - znów możesz to tego użyć pokrywy z założoną miarkę (patrz film w linku wyżej).13. Do naczynia miksującego z
czekoladą dodaj
żółtka, wymieszaj 15 s/obr. 4. Przełóż do innego naczynia, odstaw. Dokładnie umyj i osusz naczynie miksujące (po wytarciu do sucha, uruchom na 1s funkcję TURBO i ponownie wytrzyj ścianki naczynia).14. Załóż motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlej
białka, dodać
sól, ubijaj 3 min/obr 3,5 lub momentu, aż piana będzie sztywna. Pianę z
białek wmieszaj ostrożnie z masą
serową - najpierw 1/3 ubitej piany dodaj do masy serowej,
potem dopiero wmieszaj pozostałą. Wylej masę na schłodzony sernik, na wierzchu wyłóż świeże
owoce i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.