Wykonanie
Zacznę od tego, że to był mój pierwszy sernik zrobiony samodzielnie. Przygotowanie tego sernika jest bajecznie proste i każdy może go bardzo szybko zrobić sam. Zaletą jest też to, że nie trzeba specjalnie przygotowywać
spodu tego sernika. Wyszedł świetny - szczerze polecam !Składniki:
- 1,5kg
twarogu,- 2
jajka,- 5
żółtek (
białek nie wyrzucamy),- 1/2 kostki
margaryny lub szklanka
oleju,- 1,5 szklanki
cukru,- 2 budynie (
śmietankowe lub
waniliowe),- 1/2 szklanki
śmietany,-
cukier waniliowy.Składniki na piankę:- 5
białek,- 3-4 łyżki
cukru pudru.
Przygotuj tortownicę, wyłóż dno papierem do pieczenia.
Twaróg mielimy dwa
razy, ja użyłam akurat miksera. Do
twarogu dodajemy kolejno
jajka,
cukier, tłuszcz(
margarynę lub
olej),
cukier waniliowy i budynie - mieszamy cały czas miksrem, na głdką masę. Gotową masę wylewamy na przyfotowaną wcześniej tortownicę.Wkładamy masę
serową do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut, w 180°C.W tym czasie z
białek ubijamy pianę z dodatkiem
cukru. Pianę samrujemy na upiecoznym cieście, ponownie wkładamy do piekarika na 20-25 minut.Smacznego,
Kasia ; )