ßßß Cookit - przepis na SERNIK Z ROSĄ

SERNIK Z ROSĄ

nazwa

Wykonanie

Spróbowałam tego sernika, pierwszy raz w pracy i poległam...zakochałam się w lekkości, aksamitności i takim...niebiańskim smaku. Nigdy nie przepadałam za sernikami na pieczonym spodzie a tu taka niespodzianka!!! Taka byłam podekscytowana, że od razu od autorki ( p. Krysi ) wyciągnęłam przepis. No i jest! Co prawda "wyhodowałam" więcej takich mikroskopijnych kropel rosy, dużych jak na lekarstwo, ale liczę na to, że następnym razem więcej się ich wytrąci :D
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
100 g margaryny
1 jajko
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki gęstej śmietany
Składniki na masę serową:
1 kg sera do serników
4 żółtka
2 całe jajka
1 szklanka cukru
2-3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
0,5 szklanki oleju
Piana:
4 białka oddzielone od żółtek
8 łyżek cukru pudru
Składniki na ciasto miksujemy lub ugniatamy, po ich połączeniu przekładamy, na formę wyłożoną papierem do pieczenia. "Obklejamy" całą formę łącznie z brzegami, ugniecionym ciastem. Następnie do miski wkładamy ser, dodajemy do niego żółtka, jaja i cukier, do masy dodajemy budynie i na końcu mleko oraz olej. Delikatnie ( aby się nie pochlapać ;))) mieszamy składniki, masa jest mocno rzadka, taka być powinna. Dobrze wymieszaną masę serową, przelewamy powoli do formy. Pieczemy w 180 st. C około 1 godziny. W tym czasie ubijamy pianę i pod koniec dodajemy osiem łyżek cukru pudru. Tak przygotowaną pianę, przelewamy na około 15 minut przed końcem pieczenia, na wierzch ciasta. Uważamy, aby zbyt mocno jej nie przypiec ( co mnie nie do końca się udało ;)) Krople rosy wychodzą na cieście nawet do kilku godzin po upieczeniu. Następnym razem oczekuję ich więcej :))) Smacznego!!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/04/SERNIK-Z-ROSA.html