Wykonanie
Nie znam nikogo, kto by go nie lubił. Każda pani domu ma swój przepis, każdy ma swój ulubiony smak. Dla mnie najważniejsze jest, by był lekki, puszysty, wilgotny... Nie za słodki. Lekko
śmietankowy... Po prostu... sernik :) Zdjęcia udało mi się zrobić chwilę przed tym, jak moja córcia dopadła do niego z widelcem. Chyba też go lubi :)
Składniki:ciasto:10 dag
margaryny6 łyżek
cukru pudru25 dag
mąki1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa:1 kg
sera1 szkl.
cukru2
jajka4
żółtka2 budynie
śmietankowe bez
cukru3 szkl.
mleka1/2 szkl.
oliwybeza:4
białka4 łyżki
cukruSposób przygotowania:
Mąkę,
cukier i
margarynę posiekaj z
jajkiem i proszkiem. Zagnieć ciasto. Przygotowanym
ciastem wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę.W dużej misce wymieszaj mikserem na niskich obrotach (lubi mocno chlapać :)):
ser,
mleko,
jajka i
żółtka oraz
oliwę. Powoli dosypuj
cukier i proszek budyniowy. Dobrze zmiksuj.Przelej masę na ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 170 st. bez termoobiegu. Piecz 60-65 minut.Ubij pianę z 4
białek, a pod koniec dosypuj powoli 4 łyżki
cukru. Delikatnie wyłóż na upieczony sernik i piecz jeszcze 10 minut. Wyłącz piekarnik, ale sernik pozostaw w piekarniku. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach.