Wykonanie
Wszystko,co dobre szybko się kończy,tak więc i urlop dobiegł końca i przyszedł czas na powrót do rzeczywistości. W zanadrzu mam kilka przepisów,którymi chciałabym się z
Wami podzielić. Na pierwszy rzut,jako że jest bardzo letni i wakacyjny,idzie sernik z
porzeczkami,do którego upieczenia zainspirowała mnie książeczka "Ciasta z
serem"-przepis z moimi zmianami.
12,5 dkg
masła miękkiego25 dkg
cukru pudru + trochę do posypania wierzchu1-2 op.
cukru waniliowegoszczypta
soli2 budynie
waniliowe5
jajek75 dkg
twarogu - zmielić20 dkg
śmietany 18 %ok.25 dkg
czerwonej porzeczkiPorzeczkę oczyszczam z szypułek,płuczę i odsączam.
Masło ucieram z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym i
solą,następnie do utartej masy dodaję budynie w proszku.Ucierając dodaję
jajka,
ser i
śmietanę. Tortownice (ok.24-26 cm)wykładam papierem do pieczenia.Piekarnik gazowy nagrzewam do 160 stopni.Część utartej na gładko masy wykładam do tortownicy,wrzucam
porzeczki,nakładam resztę masy i piekę ok.1godz.15 min w 160 stopniach,następnie zmniejszam temp.do 140 stopni i dopiekam kolejne 15 min.Czas i temp.proponuję dostosować do możliwości własnego piekarnika.Po upieczeniu studzę i zimny posypuję pudrem.Smacznego!!!