Wykonanie
Naleśniki..ale ciut inaczej....przełożone masą
serową , polane masą
śmietanową i zapieczone...a następnie polane
syropem klonowym ...który można kupić w Anielskich Przysmakach ..po prostu rewelacja... " KLON-zbierany i produkowany w Kanadzie. Ma przezroczysty i delikatny żółty kolor. Można dodawać jako polewę do
sera białego, naleśników, gofrów. A także można dodawać do
lodów który podkreśla walory smakowe."I to jest prawda podkreśla smak potrawy..a w tym przypadku zapiekanych naleśników..Zajrzyjcie koniecznie do Anielskich Przysmaków ...akurat trwa promocja -macie czas do niedzieli włącznie.Zamawiacie dwa produkty trzeci dostaniecie gratis..a jest tam w czym wybierać....pyszne
miody,
syropy i inne smakowitości...Nie zwlekajcie...promocja trwa tylko do niedzieli ..a na fb Anielskie-Przysmaki jest również konkurs..Naleśniki zapiekałam w naczyniu żaroodpornym,które dostałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie dostałam naczynie żaroodporne Grill&Drop TERMISIL z Huty Szkła
Wołomin S.A., polskiego producenta naczyń żaroodpornych. I cóż...naczynie jest po prostu idealne... szklane ryfle , które znajdują się na dnie naczynia zapobiegają przywieraniu potraw.Nic się nie przykleiło , nie przywarło ani się nie przypaliło...upiekło się równomiernie..Zapraszam także na Fb na fanpage firmy Termisil .
1,5 szkl.
mąki pszennej2 szkl.
mleka1
jajosólWszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować. Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie
łopatką50 dag
twarogu półtłustego1 jako3-4 łyzki
cukru pudruSer zmielić lub przepuścić przez praskę,utrzeć z
cukrem i
jajkiem.Naczynie żaroodporne ( u mnie 24 cm) wysmarować
masłem, układać naleśniki, każdy smarując masą
serową.1 szkl.słodkiej
śmietanki1
jajko2 łyzki
cukru pudruŚmietanę zmiksować z
cukrem i
jajkiem Polać naleśniki,nakryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na jasnozłoty kolor ( około 35-40 minut).Pod konie pieczenia zdjąć pokrywą..Podawać polane
syropem klonowym.