Wykonanie
Naleśniki z
serem to klasyczny deser, dobry na przystawkę, czy uzupełnienie głównego posiłku. Tym razem przygotowałam go inaczej, dodając do ciasta kilka łyżeczek pysznego
dżemu z aronii. Jeśli z jakiś powodów nie odpowiada Wam jego smak, polecam
dżem wiśniowy lub
truskawkowy. Aronia jednak jest wyjątkowa... Oprócz pięknego koloru i uzdrawiających właściwości jest delikatnie kwaskowa i idealnie łączy się ze smakiem
twarogu.Składniki:porcja na dwie osoby
2 łyżki z górką
mąki pszennej100-150 gram białego półtłustego
twarogu3-4 łyżeczki
dżemu w kontrastującym z
serem kolorze1
jajookoło pół szklanki ciepłego
mleka2 łyżeczki
cukru pudruszczypta
soliPrzygotowanie:Widelcem rozgniatamy
ser z
cukrem pudrem, dodając niewielką część
mleka, by masa serowa dała się ładnie rozsmarować na naleśnikach. W drugiej misce ubijamy
białko z odrobiną
soli. Dodajemy
żółtko i połowę
mąki (przez sito lub wolniutko wsypując, by się napowietrzyła), delikatnie i krótko mieszamy. Dodajemy porcjami resztę ciepłego
mleka i resztę
mąki w podobny sposób jak poprzednio i ponownie delikatnie, ale krótko mieszamy. Na koniec dodajemy 3 łyżeczki
dżemu i mieszamy tylko do połączenia. Patelnie smarujemy cieniutko
olejem i rozgrzewamy. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa spore naleśniki, które smażymy, jak większość naleśników. Omletowe ciasto nie rozleje się samo na patelni, trzeba go rozprowadzić. Można zrobić tradycyjne naleśniki, ale nie będą takie puszyste, jak te z pianą. Na naleśnikach rozprowadzamy masę
serową i zwijamy, jak roladę. Tniemy nożem, pod kątem lub na prosto, na zgrabne roladki.
Można je podawać z niewielką ilością słodkiej
śmietanki i
owoców z
dżemu. Gorąco polecam.