Wykonanie
Chociaż tradycyjne leniwe powinny zawierać sam
ser i
mąkę, moje są także z
ziemniakami.Lekko słodkie. Z
masłem i
bułką tartą, bądź odsmażane na drugi dzień i podawane ze
śmietaną.Mój ulubiony obiad na piątek.
Składniki:1 kg
ziemniaków sypkich0,5
twarogu półtłustego (może być tłusty)1 łyżka
cukru pudru3
jajkaok. 0,5 kg
mąki pszennejsól do smaku
Wykonanie:Ugotować
ziemniaki. Najlepiej dzień wcześniej, ale ja to zawsze robię rano. Dodać do nich
twaróg i tłuczkem do
ziemniaków zgnieść wszystko razem. Teraz całość przecisnąć przez praskę do
ziemniaków. Oczywiście można
ziemniaki i
ser zmielić w maszynce ale ja wolę szybsze rozwiązania, a przede wszstkim nie lubię myć maszynki do mielenia ;)Do masy ziemniaczanej dodać
jajka,
cukier i
sól. Wymieszać. Teraz stopniowo dodawać
makę i szybko zagnieść ciasto. Formować kluski. Wrzucać je na gotującą, osoloną
wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotować pod przykryciem ok. 1 minuty.