Wykonanie
Czyli obiad w 20 minut.
75 dag
twarogu półtłustego2
jaja1,5 - 2,5 szklanki
maki pszennej (zależy to od
twarogu)
sólulubione dodatki
Ser wymieszać z
mąką, szczyptą
soli i
jajami. Zagnieść jednolite ciasto. Ilość
mąki uzależniona jest od wilgotności
twarogu i wielkości
jajek, lecz nie dosypujemy jej o wiele więcej, gdyż będą twarde.Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej z nich uformować wałek, spłaszczyć lekko i odcinać kawałki jak na kopytka, układać na oprószonej
mąką ściereczce.
Wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Podawać np z bułeczką i
masełkiem,
śmietanką i
cukrem lub tak jak u mnie z domową
konfiturą truskawkową.
Z podanych składników wyszły mi dwie tacki kluch.