ßßß Cookit - przepis na Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500 g twarogu (półtłustego)
3 jajka
sól
1 szklanka mąki pszennej
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Ser utrzeć z żółtkami. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto będzie lekko klejące. Jeśli będzie taka potrzeba, dosypać jeszcze trochę mąki. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmniej, wtedy pierogi będą pulchne. Ciasto najlepiej podzielić na pół. Jedną połowę przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować.
Ciasto kroić na paski a paski na ukośne kawałki. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/02/20/pierogi-leniwe