Wykonanie
Składniki:500 g
twarogu (półtłustego)3
jajkasól1 szklanka
mąki pszennejWykonanie:Oddzielić
żółtka od
białek.
Ser utrzeć z
żółtkami.
Białka ubić mikserem ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Na końcu dodać
mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto będzie lekko klejące. Jeśli będzie taka potrzeba, dosypać jeszcze trochę
mąki. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmniej, wtedy pierogi będą pulchne. Ciasto najlepiej podzielić na pół. Jedną połowę przełożyć na blat posypany
mąką i rozwałkować.Ciasto kroić na paski a paski na ukośne kawałki. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową. Podawać polane roztopionym
masłem i posypane
cukrem.