ßßß Cookit - przepis na Syrniki

Syrniki

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna potrawa z rejonu Rosji i Ukrainy. Delikatne serowe kluseczki, mogą być podane z miodem, słodką śmietanką, orzechami, konfiturą lub buntowniczo :)), np z syropem klonowym :D Posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Porcja na 13 - 15 sztuk.
przepis stąd
250 gramów twarogu półtłustego (absolutnie nie z wiaderka)
3 jaja
1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
ulubione dodatki
Jaja (całe) miksujemy z twarogiem do uzyskania jednolitej masy (robiłam to blenderem i dzięki temu nie musiałam mielić).
Do masy dodajemy sól, mąkę i sodkę, ucieramy do uzyskania jednorodnego ciasta(robiłam to łyżką). Ciasto będzie lepkie, tak ma być.
Omączonymi dłońmi wyjmujemy ciasto z miski i kładziemy na posypaną obficie mąką stolnicę. Formujemy wałek o szerokości około 4 cm.
Z wałeczka odcinamy kawałki po około 2 cm. Lekko je spłaszczamy. Cały czas pamiętajmy, że wszystkie te czynności wykonujemy za pomocą omączonych rąk.
Kluseczki smażymy na masełku klarowanym lub na oleju, na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/syrniki.html