Wykonanie
Tradycyjna potrawa z rejonu Rosji i Ukrainy. Delikatne
serowe kluseczki, mogą być podane z
miodem, słodką
śmietanką,
orzechami,
konfiturą lub buntowniczo :)), np z
syropem klonowym :D Posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Porcja na 13 - 15 sztuk.
przepis stąd250 gramów
twarogu półtłustego (absolutnie nie z wiaderka)3
jaja1,5 szklanki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
sodyszczypta
soliulubione dodatki
Jaja (całe) miksujemy z
twarogiem do uzyskania jednolitej masy (robiłam to blenderem i dzięki temu nie musiałam mielić).Do masy dodajemy
sól,
mąkę i
sodkę, ucieramy do uzyskania jednorodnego ciasta(robiłam to łyżką). Ciasto będzie lepkie, tak ma być.
Omączonymi dłońmi wyjmujemy ciasto z miski i kładziemy na posypaną obficie
mąką stolnicę. Formujemy wałek o szerokości około 4 cm.
Z wałeczka odcinamy kawałki po około 2 cm. Lekko je spłaszczamy. Cały czas pamiętajmy, że wszystkie te czynności wykonujemy za pomocą omączonych rąk.
Kluseczki smażymy na masełku klarowanym lub na
oleju, na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionymi dodatkami.