ßßß Cookit - przepis na leniwe pierogi

leniwe pierogi

nazwa

Wykonanie

250g zmielonych ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia (koniecznie)
250g zmielonego twarogu
500g mąki pszennej + na posdypkę
3-4 jajka
2 łyżeczki soli
Ziemniaki i twaróg zemleć.( Zmielony twaróg nie bardzo się nadaje, jest zbyt mokry, będzie potrzebował więcej mąki. To samo stanie się jeśli użyjemy świeżo ugotowanych ziemniaków, które są bardziej kleiste- natomiast te 1 lub nawet 2 dniowe są kruche). Wszystkie składniki zagnieść, ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić, jeśli się klei dodać jeszcze trochę mąki. Kleistość może być wynikiem zbyt mokrego twarogu.( Uwaga, gdy dodamy świeżo ugotowane ziemniaki lub za dużą ich proporcję, ciasto będzie ciągle potrzebowało mąki, przez co kluski staną się twarde.) Formować wałeczki grubości 2 cm i kroić na kawałki wielkości jednego kęsa.
gotować:
woda ok 4l
2 łyżeczki soli
W garnku zagotować wodę z 2 łyżeczkami soli, wrzucać do gotującej kluseczki tak, by nie sklejały się. Co jakiś czas przemieszać by nie przywierały do dna garnka. Gotować od chwili wypłynięcia 10 min. Po tym czasie przecedzić i przelać zimną wodą by się nie sklejały.
Podawać na gorąco ze skwarkami na tłuszczu lub posypane cukrem.
Wersja druga podania: schłodzone pierożki podsmażyć na złoty kolor na patelni używając MASŁA. To ważne, na innym tłuszczu nie będą smaczne. Podawać posypane cukrem i podlane śmietanką. (Pycha, mniam.... moja ulubiona wersja)
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2013/09/leniwe-pierogi.html