Wykonanie
250g zmielonych ugotowanych
ziemniaków z poprzedniego dnia (koniecznie)250g zmielonego
twarogu500g
mąki pszennej + na posdypkę3-4
jajka2 łyżeczki
soliZiemniaki i
twaróg zemleć.( Zmielony
twaróg nie bardzo się nadaje, jest zbyt mokry, będzie potrzebował więcej
mąki. To samo stanie się jeśli użyjemy świeżo ugotowanych
ziemniaków, które są bardziej kleiste- natomiast te 1 lub nawet 2 dniowe są kruche). Wszystkie składniki zagnieść, ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić, jeśli się klei dodać jeszcze trochę
mąki. Kleistość może być
wynikiem zbyt mokrego
twarogu.( Uwaga, gdy dodamy świeżo ugotowane
ziemniaki lub za dużą ich proporcję, ciasto będzie ciągle potrzebowało
mąki, przez co kluski staną się twarde.) Formować wałeczki grubości 2 cm i kroić na kawałki wielkości jednego kęsa.gotować:
woda ok 4l2 łyżeczki
soliW garnku zagotować
wodę z 2 łyżeczkami
soli, wrzucać do gotującej kluseczki tak, by nie sklejały się. Co jakiś czas przemieszać by nie przywierały do dna garnka. Gotować od chwili wypłynięcia 10 min. Po tym czasie przecedzić i przelać zimną
wodą by się nie sklejały.Podawać na gorąco ze skwarkami na tłuszczu lub posypane
cukrem.Wersja druga podania: schłodzone pierożki podsmażyć na złoty kolor na patelni używając MASŁA. To ważne, na innym tłuszczu nie będą smaczne. Podawać posypane
cukrem i podlane
śmietanką. (Pycha, mniam.... moja ulubiona wersja)