ßßß Cookit - przepis na Kopytka - My Blueberry Corner

Kopytka - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Kopytka robi się z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Jeśli zostaną nam ziemniaki z obiadu, można wykorzystać je na drugi dzień. Kopytka najlepiej sprawdzają się w daniach z sosami. W dzieciństwie lubiłam je jeść, odsmażane na maśle.
Porcja dla 4-6 osób
S kł adniki:
500 g ugotowanych (przeciśniętych przez praskę) zimnych ziemniaków *
200 -250 g mąki pszennej + garść do podsypywania
2 małe jajka lub 1 duże
2 łyżeczki soli (1-sza do ciasta, 2-ga do wody)
* gorące lub zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub porządnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Nie polecam mielenia w maszynce ziemniaków (raz to zrobiłam – ziemniaki zrobiły się gumowate i ciągnące)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyłożyć na stolnicę lub kamienny blat, na to wysypać mąkę (ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków i mąki), zrobić na środku dołek i wbić jajka.
Zagnieść wszystkie składniki do połączenia się. Jeśli ciasto wciąż lepi się do dłoni, podsypać odrobinę mąki, obtoczyć ciasto.
Odłożyć na bok, nakryć miską żeby nie schło. W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Z ciasta odkrawać kawałki, z każdego uturlać dość cienki wałek. Wałki lekko przygnieść nożem i pociąć na małe romby.
Wrzucać na wrzątek, po wypłynięciu gotować ok. 2 minuty.
Podawać z wszelkimi sosami mięsnymi, grzybowymi i warzywnymi. Świetnie smakują smażone na maśle na słodko, oraz na podsmażonej słonince.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/12/kopytka