ßßß Cookit - przepis na Gnocchi - Buszująca w kuchni

Gnocchi - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Gnocchi (czyt. niokki) to rodzaj kluseczek ziemniaczanych pochodzących z kuchni włoskiej. W smaku, składnikach i sposobie przygotowania przypominają nasze kopytka. Niemniej jednak są dużo bardziej delikatne, ponieważ zawierają mniej mąki. Doskonale smakują ze wszystkimi rodzajami pesto, ale sprawdzą się również sosy śmietanowe czy pomidorowe .
Składniki
ziemniaki jesienne (niemłode), 1 kilogram
mąka pszenna, 100-110 gram
jajko, 1 sztuka
sól, 1 łyżka + sól do osolenia wody
czarny pieprz świeżo mielony, 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
1. Umyte, nieobrane ziemniaki ugotować w całości. Odcedzić i lekko wystudzić. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Dodać resztę składników. Ugniatać tylko do połączenia składników. Nie wyrabiać zbyt długo ciasta. Obsypać mąką. Podzielić na 4 części. Każdą rolować, tworząc wałek o średnicy 2 centymetrów. Kroić ukośnie. Można zrobić na nich wzroki widelcem lub wgłębiania palcem albo pozostawić gładkie. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody do momentu, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Trwa to bardzo krótko. Trzeba uważać, żeby ich nie rozgotować. Wyłowić łyżką cedzakową. Podawać z ulubionymi sosami i parmezanem.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku .
buying valium online
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/gnocchi