Wykonanie
Kolejne łatwe do zrobienia danie obiadowe, dla miłośników wolnowaru. Miałam akurat
koper (pozostałości po kiszeniu
ogórków), dodałam parę gałązek do garnka. Wolnowar wydobył cały
koprowy zapach! Bardzo mi się pomysł z
koprem spodobał, ale jeżeli zrobicie takie pulpety bez
kopru, też będzie smacznie. Danie oczywiście można zrobić tradycyjnie, ale cały urok wolnowaru polega na tym, że nie muszę się martwić, że potrawa się przypali, a na dodatek, co zawsze podkreślam, smaki są zdecydowanie bardziej intensywne. Polecam.
składniki na pulpety 11 - 12 sztuk300 g
mielonego mięsa wieprzowego1
jajko, lekko roztrzepane1/3 szklanki
tartej bułki1/2 - 1 łyżeczka
czosnku suszonego lub świeżego1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiszczypta
soli do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz2 łyżki
oleju lub
oliwa z oliwek11 - 12 kawałków
sera cheddar - kostka ok 1x1 cmNa sos500 g opakowanie
przecieru pomidorowego - passata1
cebula1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
suszonego oregano2 - 3 ząbki
czosnku lub
czosnek suszony
sól,
pieprz2- 3 gałązki (baldachy )
kopru ogrodowego - opcjonalniedo podania
ryż lub
kaszaprzygotowanieWszystkie składniki na pulpety, z wyjątkiem
oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i sprawdzić czy
mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać
soli i
pieprzu i
czosnku. Zmoczonymi
wodą rękami, formować placuszek, pośrodku ułożyć kawałek
sera, następnie uformować kulkę, mniej więcej wielkości
orzecha włoskiego - wyszło mi 11 sztuk. Na dużej patelni rozgrzać
olej, włożyć pulpety, obsmażyć, delikatnie obracając, tak aby pulpety ze wszystkich stron ładnie się zbrązowiły. Zdjąć pulpety z patelni, usunąć z naczynia nadmiar tłuszczu.W misce wymieszać
pomidory,
czosnek,
natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę
cebulę,
oregano,
sól i
pieprz. Przełożyć na patelnie, podgrzać.Wolnowar nagrzać zgodne z instrukcją. Na dno misy wylać połowę sosu, ułożyć pulpeciki, zalać pozostałym sosem. Gotować w ustawieniu high 2 - 2,5 godziny. Podawać z
ryżem ,
kaszą lub kluskami. Smacznego!