Wykonanie
Idealna propozycja na obiad lub kolację! Albo na przekąskę, gdy odwiedzić mają nas znajomi! Świetnie smakują zarówno podane na ciepło, jak i na zimno. Faszerowane
pieczarki! U mnie w dwóch wersjach: jedna z
białym serem typu włoskiego,
suszonymi pomidorami i
bazylią; druga z farszem
pieczarkowym ze świeżą
pietruszką.
Przepis (10 dużych
pieczarek)1.
SEREM,
SUSZONYMI POMIDORAMI I
OLIWKAMI5 dużych
pieczarek250g
sera białego typu włoskiego250g
suszonych pomidorów (w
oleju)kilka listków świeżej
bazylii1 ząbek
czosnkuoliwki zielonestarty ser żółtysół,
pieprz (do smaku)Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Pieczarki obrać, oddzielić nogę od kapelusza.
Ser rozdrobnić w misce widelcem.
Suszone pomidory oraz
oliwki drobno pokroić, dodać do
sera.
Bazylię posiekać,
czosnek sprasować, dodać do reszty składników. Doprawić
solą i
pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić
pieczarki. Wierzch posypać
startym serem, można dodatkowo udekorować kawałkami
oliwek. Gotowe
pieczarki ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika, piec przez około 15-20 minut.2.
PIECZARKAMI,
CEBULĄ I
PIETRUSZKĄ5 dużych
pieczarek500g
pieczarek normalnych rozmiarów (do farszu)1 (duża)
cebulaświeża
pietruszkasól,
pieprz (do smaku)1 łyżka
masłastarty ser żółtyPiekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Duże
pieczarki obrać, oddzielić nogę od kapelusza. Małe
pieczarki obrać, pokroić w plasterki.
Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać
masło, wrzucić
pieczarki i
cebulę, podsmażać, aż zmiękną. Odstawić do ostygnięcia. Podsmażone, ostudzone
pieczarki i
cebulę zmiksować razem z
pietruszką, doprawić
solą i
pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić duże
pieczarki. Wierzch posypać
startym serem, można dodatkowo udekorować
pietruszką. Gotowe
pieczarki ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika, piec przez około 15-20 minut.