ßßß Cookit - przepis na Tarta z serem pleśniowym

Tarta z serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 150 gramów
jajka 3 sztuk
cebula 1 sztuk
ziemniaki 500 gramów
rokpol 200 gramów
śmietana 1 szklanek
pomidory suszone w oleju 200 gramów
czosnek 3 ząbki
oliwki 3 łyżek stołowych
listki bazylii według uznania
listki majeranku według uznania
listki tymianku według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Masło posiekać z przesianą mąką, dodać jedno jajko, 3 łyżki śmietany oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo w osolonej wodzie. Obrane pokroić w plasterki. osączone pomidory pokroić na paseczki.
Ciastem wylepić dno i boki tortownicy i nakłuć widelcem. Układać warstwami ziemniaki, rokpol i pomidory. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania wszystkich składników. Każdą warstwę posypać cebulą z oliwkami, świeżymi ziołami, solą oraz pieprzem. 2 jajka roztrzepać ze śmietaną i zalać wierzch zapiekanki. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11465/Tarta-z-serem-plesniowym