Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 150 gramów
jajka 3 sztuk
cebula 1 sztuk
ziemniaki 500 gramówrokpol 200 gramów
śmietana 1 szklanek
pomidory suszone w
oleju 200 gramów
czosnek 3 ząbki
oliwki 3 łyżek stołowychlistki
bazylii według uznanialistki
majeranku według uznanialistki
tymianku według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:
Masło posiekać z przesianą
mąką, dodać jedno
jajko, 3 łyżki
śmietany oraz szczyptę
soli i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.Wyszorowane
ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo w osolonej wodzie. Obrane pokroić w plasterki. osączone
pomidory pokroić na paseczki.
Ciastem wylepić dno i boki tortownicy i nakłuć widelcem. Układać warstwami
ziemniaki, rokpol i
pomidory. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania wszystkich składników. Każdą warstwę posypać
cebulą z
oliwkami, świeżymi
ziołami,
solą oraz
pieprzem. 2
jajka roztrzepać ze
śmietaną i zalać wierzch zapiekanki. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: