ßßß Cookit - przepis na Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym z dodatkiem cebulki

Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym z dodatkiem cebulki

nazwa

Wykonanie

Czy znajdzie się na Świecie ktoś kto nie lubi pierogów?
Chyba nie:)
A ja dzisiaj zrobiłam dla odmiany z serem kozim:)
Polecam:)
Składniki:
Ciasto:
600 g mąki tortowej
1 duże jajko
250 ml ciepłej wody (nie letniej i nie gorącej)
pół łyżeczki soli
Farsz:
500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
1 duża cebula
2 kozie, kremowe serki (po 125 g )
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia (2 łyżki)
Ziemniaki solimy, pieprzymy i dodajemy serki. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Zrumienioną cebulę dodajemy do ziemniaków. Wszystko razem dobrze ugniatamy, w razie konieczności doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Do miski wsypujemy przesianą makę, robimy wgłębienie, dodajemy sól, jajko, i stopniowo dolewamy ciepłą wodę, cały czas mieszamy łyżką. Ugniatamy ciasto by było jednolite, miękkie i dało się ładnie wałkować.
Z ciasta odkrajamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy każdy kawałek na opruszonym mąką blacie i wykrajamy szklanką lub literatką kółka. Ciasto nie powinno byc zbyt cieńkie by się nie rozerwało podczas nakładania farszu lub gotowania. Pozostałe w misce ciasto przykrywamy lnianą ściereczką.
Każdy krążek delikatnie rozciągamy dłonią, nakładamy łyżeczką przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy.
Pierogi układamy na posypanym blacie lub stolnicy (ewentualnie deseczkach do krojenia).
Przykrywamy lnianą ściereczką żeby ciasto się nie wysuszyło.
W garnku zagotowujemy wodę,lekko solimy. Na gotujacą się wodę wrzucamy partiami pierogi i gotujemy od czasu wypłynięcia na wierzch przez ok 5-7 min. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem żeby się nie posklejały.
Podajemy ze śmietaną lub jogurtem polane masłem z cebulką.
Smacznego:)
Źródło:http://netkaodkuchni.blogspot.com/2013/02/pierogi-z-farszem-ziemniaczano-serowym.html