Pieczarki - pierwsze grzyby hodowlane po raz pierwszy pojawiły się w polskiej kuchni w XVIII wieku, najpierw na królewskim stole Stanisława Augusta, potem zadomowiły się na dobre. Pieczarki smakiem dorównują jadalnym grzybom leśnym, a mają ogromną zaletę - świeże można dostać przez cały rok. Są lekkostrawne, zdrowe i niskokaloryczne. Czy po przygotowaniu nadal pozostaną niskokaloryczne zależy już tylko od naszych dodatków. W moich tłusty, ciężki żółty ser zastąpiłam po prostu twarożkiem. Spróbuj jakie są smaczne.Składniki:12 średnich białych pieczarek100-120 g kremowego serka np.Philadelphia1 cebula1 ząbek czosnku10 suszonych pomidorków suszonych z zalewyrozmarynzielona pietruszkasól, pieprzgałązka pomidorków koktajlowych -opcjonalnieWykonanie:oczyścić pieczarki, wykręcić trzonkitrzonki grzybów, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszlić na 1 łyżce oleju, za chwilę dołożyć czosnek i na końcu posiekane nóżki. Podsmażyć. Przełożyć do miseczki na patelni ułożyć kapelusze pieczarek i lekko je podsmażyćpokroić drobno pomidorki z zalewy i wymieszać z twarożkiem i podsmażonymi grzybami z cebulą. Posiekać drobno rozmaryn i zieloną pietruszkę. Masę połączyć z ziołami. Doprawić solą i pieprzem z małym nadmiarem. Napełnić kapelusze pieczarek.ułożyć w żaroodpornym naczyniu razem z pomidorkami i zapiekać 10 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypać zieloną pietruszkąŻYCZĘ SMACZNEGO !Tak przygotowane pieczarki stanowią znakomitą gorącą przekąskę. Mogą również stanowić odrębne danie. Podałam na obiad z kaszą gryczaną i pieczonymi małymi pomidorkami koktajlowymi. Pycha!