Wykonanie
« Lubella – Kobieca Kuchnia MakaronowaCo zobaczyć w Nowym Jorku? To! »Pamiętacie akcje Zdrowie Smakuje i Inspiruje ? :)To właśnie w ramach tej akcji wystąpiłam w Dzień Dobry TVN i przygotowywałam dania z użyciem
mąki i
makaronu pełnoziarnistego. Dziś natomiast chcę zainspirować Was szybkim daniem z
kaszy, które sprawdzi się doskonale zarówno na obiad, jak i lunch do pracy. Dodatkowo w proponowanej wersji danie jest bezmięsne, dlatego też będzie idealne dla tych, którzy za mięskiem nie przepadają. Dla pozostałych natomiast podkreślam, że moim zdaniem dodanie do dania dowolnego rodzaju
mięsa, dodatkowo może je wzbogacić.
Składniki:– szklanka
kaszy jęczmiennej– ok. 6
pieczarek– garść
pomidorków koktajlowych– garść
pietruszki– 3 ząbki
czosnku– średnia
cebula– 0,75 – 1 litr
bulionu– 2 łyżki
masła–
sól,
pieprzSiekamy
czosnek, a
cebulkę kroimy w cienkie plasterki – podsmażamy na łyżce
masła do zeszklenia. Następnie dodajemy
kaszę i obsmażamy około 5 minut, po czym dolewamy odrobinę
bulionu, tak, aby pokrył składniki. Kiedy
bulion się wchłonie, dolewamy kolejną partię i czekamy na wchłonięcie w
kaszę – powtarzamy tę samą czynność do całkowitego zużycia
bulionu.W międzyczasie
pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na dużym ogniu na łyżce
masła do momentu, aż wyparuje z nich
woda. Przygotowujemy także
pomidorki – kroimy w ćwiartki oraz
natkę, siekając ją na drobno.Kiedy zużyjemy cały
bulion i
kasza napęcznieje, dodajemy
pieczarki,
pomidorki,
natkę i mieszamy danie. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 5 minut.
Smacznego!