ßßß Cookit - przepis na Kalafior po cygańsku II

Kalafior po cygańsku II

nazwa

Wykonanie

Tak stwierdzicie pewnie, że już kiepsko ze mną bo zaczynam się powtarzać. Tak to danie już prezentowałam na blogu niecały rok temu, niemniej jednak jest ono tak dobre, że musiałam Wam je pokazać jeszcze raz. Pierwszy przepis możecie zobaczyć TUTAJ. Tym razem przygotowałam kalafiora bez szałwii, bo takowej nie miałam. Jednak Wy przygotujcie się lepiej i zakupcie sobie doniczkę w supermarkecie. Można użyć także suszonej. Nadaje potrawie niezwykle świeżego aromatu.
Oryginalny przepis jest autorstwa Zofii Zawistowskiej. Ja wprowadziłam do niego kilka zmian.
Składniki na 3 osoby:
1 duży kalafior
40 dag pieczarek
1 puszka pomidorów lub 3 świeże
1 cebula
2 łyżki oliwy z wytłoczyn
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
koperek/natka pietruszki
posiekana szałwia
sól, pieprz
10 dag sera żółtego do posypania
Kalafior należy oczyścić z zewnętrznych liści, dokładnie umyć i gotować około 15 minut. Obrać cebulę i czosnek, posiekać i podsmażyć na oliwie. Obrane, pokrojone w paski pieczarki dodać do zrumienionej cebuli i czosnku i smażyć około 10 minut. Sparzyć, obrać ze skórki pomidory, pokroić w kostkę, następnie dodać do pieczarek. Dusić pod przykryciem 2 minuty. Ugotowany kalafior ułożyć na talerzach i obłożyć duszonymi pieczarkami. Posypać obficie koperkiem/natką pietruszki i szałwią.
Sezon na kalafiory jest teraz w pełni – ja wczoraj w Łodzi kupiłam naprawdę pokaźnych rozmiarów kalafiora za 1,50 PLN
Jutro kolejny re-make jednego z wcześniej umieszczonych na blogu przepisów. W końcu sprawdzone smaki są najlepsze!
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/06/18/kalafior-po-cygansku-ii