Wykonanie
Witam, sezon
grzybowy w pełni więc postanowiłam to wykorzystać i zrobić coś innego z
grzybami niż kotlety z nich. A że kuzynka dała mi przepis na risotto to postanowiłam go zrobić.Składniki:
1 woreczek
ryżu na 100 g125 g
grzybów lub
pieczarek2 szklanki
bulionu drobiowego lub warzywnego1/2
cebuli2 łyżki startego
żółtego sera1 ząbek
czosnku, drobno posiekany1 1/2 łyżki
masłaoliwasól,
pieprz1/4 pęczka
pietruszkiPrzygotowanie:Umyte
grzyby kroimy w plasterki a
cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy, dodajemy
pieczarki i smażymy, aż będą rumiane. Przekładamy do miseczki.W rondelku rozgrzewamy
oliwę, wsypujemy
cebule i
czosnek, krótko smażymy, mieszając.Gdy zeszklą się wsypujemy
ryż i smażymy około minuty na małym ogniu, cały czas mieszając.
Oliwa powinna pokryć dokładnie wszystkie ziarnka
ryżu.Następnie wlewamy po jednej łyżce wazowej do
ryżu bulion- drugą łyżkę wlewamy dopiero wtedy, gdy płyn zostanie wchłonięty przez
ryż. Wlewając druga łyżkę
bulionu do risotto cały czas mieszamy.
Ryż powinien gotować się około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy
pieczarki,jeszcze chwile razem gotujemy na małym ogniu.Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Odstawiamy rondel z risotto z ognia i dodajemy
masło,
starty ser,
natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.