Wykonanie
Składniki:16 conchiglioni15 dag
pieczarek15 dag
ricottycebulapół
czerwonej paprykiplaster
wędzonej szynki (opcjonalnie)starty
żółty ser do posypania
masłosól,
pieprz,
bazyliapuszka
pomidorów3 ząbki
czosnkuoliwaulubione
zioła (u mnie
bazylia do nadzienia i do sosu
oregano)
Makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem
oliwy, gdy będzie al dente odcedzam i przelewam zimną
wodą.
Cebulę szklę na
maśle, dodaję posiekane bardzo drobno
pieczarki i
paprykę, smażę, aż będą miękkie. Mieszam z
ricottą, doprawiam
solą,
pieprzem i
bazylią. Nadziewam muszle farszem, układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję
posiekaną szynką i
serem żółtym.Gdy warzywa się smażą przygotowuję sos: gotuję pokrojone drobno
pomidory ze startą
cebulką i zmiażdżonym
czosnkiem oraz
solą,
pieprzem i
ziołami, aż odparuje ok. połowa płynu. Wlewam sos do naczynia. Conchiglioni zapiekam ok. 15 -20 minut.