Wykonanie
Dziś danie wegetariańskie, które smakuje zarówno mojemu mięsożernemu M. jak i dzieciakom. Co prawda sezon na
bakłażany już minął, ale są dostępne i żeby choć trochę odmienić codzienne menu zimą również pojawiają się na naszym
stole. Jakiś czas temu
bakłażan pojawił się w pysznej Mussace bez
mięsa, a dziś proponuję
Bakłażana faszerowanego pęczakiem.
BAKŁAŻAN FASZEROWANY PĘCZAKIEMSkładniki2 średnie
bakłażany1 i 1/2 szklanki pęczaku15 dkg
pieczarek5 dkg
suszonych pomidorów (nie z zalewy)1
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
serka kremowego typu Almette2 łyżki
oliwyżółty ser do zapieczenia
Zioła prowansalskie,
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie
Bakłażany myję, osuszam i przekrawam wzdłuż na pół. W miąższu robię głębokie podłużna nacięcie (uważam, żeby nie przeciąć skórki), skrapiam
oliwą posypuję
sola i
pieprzem i wkładam na około 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Kaszę przepłukuje zimna
wodą i przekładam do garnka. Zalewam 3 szklankami zimnej
wody,
solę i gotuję około 20 minut. W tym podsmażam na pozostałej
oliwie czosnek i posiekaną
cebulę. Kiedy
cebula się zeszkli dodaję pokrojone
pieczarki. Całość podduszam około 5 minut. Ugotowaną
kaszę odlewam z nadmiaru
wody, dodaję do niej farsz z patelni oraz pokrojone
suszone pomidory (u mnie domowe
suszone pomidory bez zalewy - jeżeli użyjecie
pomidorów z zalewy to na zalewie proponuję podsmażyć warsz
pieczarkowy) . Na końcu dodaje
serek oraz
przyprawy i dokładnie mieszam aby wszystkie składniki połączyły się. Wyciągam z piekarnika
bakłażany i wypełniam powstałe łódeczki farszem. Wkładam do piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach na wierzchu każdego
bakłażana układam plasterki
sera i ponownie wkładam do piekarnika aby
ser się rozpuścił. Najlepiej smakuje z domowym ajwarem. Smacznego!