Wykonanie
Składniki (4 porcje):2 większe
bakłażany4
pmidory2
cebule2 ząbki
czosnkuoliwa z oliwekzioła prowansalskiesól,
pieprzUmytego
bakłażana kroimy na krążki szerokości 2 cm. Układamy na ręczniku papierowym, solimy i odstawiamy na 5-10 minut, aby pozbyć się goryczki. Na rozgrzanej
oliwie podsmażamy plastry
bakłażana na złoto, zobu stron,farsz: 2
cebule i 2 ząbki
czosnku kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na odrobinę
oliwy.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej już
cebuli z
czosnkiem. Doprawiamy
ziołami prowansalskimi,
solą i
pieprzem. Całość dusimy około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na ostatnie 5 minut zdejmujemy pokrywkę aby sok z
pomidorów trochę odparował. Na podsmażone plastry układamy po 1,5 łyżki farszu i podajemy.* W wersji nie wegańskiej, na wierzch możemy położyć po platerku
sera mozarella lub po prostu ostrzejszego
żółtego sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minuty w temperaturze 170 C.