ßßß Cookit - przepis na Bakłażan z pomidorami - wegańska uczta

Bakłażan z pomidorami - wegańska uczta

nazwa

Wykonanie

Składniki (4 porcje):
2 większe bakłażany
4 pmidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Umytego bakłażana kroimy na krążki szerokości 2 cm. Układamy na ręczniku papierowym, solimy i odstawiamy na 5-10 minut, aby pozbyć się goryczki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plastry bakłażana na złoto, zobu stron,
farsz: 2 cebule i 2 ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na odrobinę oliwy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej już cebuli z czosnkiem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość dusimy około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na ostatnie 5 minut zdejmujemy pokrywkę aby sok z pomidorów trochę odparował. Na podsmażone plastry układamy po 1,5 łyżki farszu i podajemy.
* W wersji nie wegańskiej, na wierzch możemy położyć po platerku sera mozarella lub po prostu ostrzejszego żółtego sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minuty w temperaturze 170 C.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2015/05/bakazan-z-pomidorami-weganski-kolacja.html