Wykonanie
Cześć =) Listopad w Kasztanowej Kuchni jest miesiącem gęsiny =)Dziś zapraszamy na smakowitą pastę kanapkową z
wątróbek gęsich. Można je zastąpić innymi
wątróbkami z drobiu, ale gęsie będą najlepsze.
Wątróbki przed usmażeniem marynujemy w ziołach, dzięki
czemu gotowa pasta ma ciekawszy smak. Bardzo dobrze smakuje podana na
pieczywie, krakersach, a także jako dodatek świeżych warzyw takich jak
sałata,
pomidory,
ogórki (również kiszone) =)
Potrzebne będą (na 4 porcje):- 400g
wątróbek gęsich (5-6 sztuk)- 1 łyżka mieszanki
ziołowej z
czosnkiem, np.
zioła prowansalskie,
zioła do drobiu (lub
czosnek w proszku i
tymianek z
majerankiem)- 1 łyżka
oliwy-
sól i
pieprz- 3
jajka ugotowane na twardo- kilka łyżek posikanego
szczypioru- 2-3 łyżki
majonezu- 1 łyżka
musztardySposób wykonania:1)
Wątróbki płuczemy pod zimną bieżącą
wodą, odsączamy i wkładamy do miski.2) Dodajemy
oliwę i
zioła, mieszamy dokładnie i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30-40 minut. Przed samym smażeniem oprószamy
solą i
pieprzem.
3) Smażymy
wątróbki po 5-7 minut z każdej strony, aż będą brązowe i nie będzie ze środka wypływać krwista ciecz.4) Studzimy
wątróbki, a następnie ścieramy je dość grubo na tarce do warzyw, po czym to samo robimy z
jajkami.5) W misce mieszamy
wątróbki z
jajkiem,
szczypiorem oraz
majonezem i
musztardą. Ilość
majonezu i
musztardy regulujemy według własnych upodobań
smakowych. W razie konieczności, po spróbowaniu na końcu, dodajemy
sól i
pieprz.6) Przed podaniem schładzamy w lodówce kilka godzin.
Smacznego dla wszystkich =)A dla listop a dowo-urodzinowego
Maćka życzenia kolejnego udanego roku,pełnego sukcesów i wesołych przygód =)Agnieszka