ßßß Cookit - przepis na Zwyczajna pasta jajeczna

Zwyczajna pasta jajeczna

nazwa

Wykonanie

Miałam o niej napisać wcześniej, ale uleciało mi z głowy, bo jest taka... zwyczajna:-)
Dzisiaj urozmaiciła nasze śniadanie.
4 jajka ugotowane na prawie twardo;-)
1 łyżka majonezu,
1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
2 czubate łyżki szczypiorku,
pieprz i ewentualnie sól do smaku.
Jajka, w zależności od stopnia świeżości, gotuję od 8 do 9, a czasem nawet 10 minut - te, których termin spożycia zbliża się niebezpiecznie gotuję krócej, a te bardzo świeże dłużej. Chodzi o to, żeby żółtko nie było zbyt ścięte.
Po ugotowaniu zalewam jajka zimną wodą i od razu obieram. Jeszcze ciepłe kroję w drobną kostkę, nie przejmując się wielkością kawałków:-)
Dodaję szczypiorek, majonez i musztardę. Mieszam i podaję.
Świetnie ożywia smak pasty jajecznej np. ogórek kiszony albo bardzo dojrzały malinowy pomidor ze świeżo zmielonym pieprzem. Ja lubię z dodatkiem czerwonej papryki.
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2012/09/zwyczajna-pasta-jajeczna.html