ßßß Cookit - przepis na Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup

Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup

nazwa

Wykonanie

Share the post "Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup"
Nastał w końcu sezon na młode warzywa, a młoda kapusta pojawiła się już praktycznie wszędzie. Warto więc wykorzystać ten niestety krótki okres. Dziś proponuję bardzo lekką i szybką zupę z młodej kapusty, ze świeżym pomidorem i dosłownie kilkoma łyżkami śmietanki. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kapuśniak z młodej kapusty
(4-5 porcji)
Składniki:
4 szklanki bulionu drobiowego
1 młoda kapusta, poszatkowana
1/2 pora, pokrojonego w plasterki
1 cebula, pokrojona plasterki
1 marchewka, pokrojona w plasterki
4 plasterki wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
1 pomidor, pokrojony w kostkę
1 łyżeczka soku z cytryny
8 łyżek śmietanki 18%
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Postaw rondel na zupę na średnim ogniu i wrzuć boczek. Podsmaż go do ładnego zarumienienia, dodaj cebulę, pora i marchewkę i smaż kolejne 5 minut, po czym wlej bulion i całość zagotuj.
Włóż kapustę, ziele angielskie i liście laurowe, po czym gotuj, aż kapusta zmięknie, około 15 minut. Dodaj pomidora, gotuj przez kilka minut, następnie dopraw całość koperkiem i sokiem z cytryny. Wlej śmietankę, zagotuj, dopraw zupę solą i pieprzem i podawaj.
Smacznego!
English version
Young cabbage soup
(4-5 servings)
Ingredients:
4 cups chicken stock
1 young cabbage, shredded
1/2 leek, sliced
1 onion, sliced
1 carrot, sliced
4 slices of bacon, diced
2 bay leaves
3 all spice berries
1 tablespoon fresh dill, chopped
1 tomato, diced
1 teaspoon lemon juice
8 tablespoons single cream
salt and pepper to taste
Preparation
Heat a large pot set over medium heat and add bacon. Cook until browned and add the carrots, onion and leeks. Cook until tender, about 5 minutes. Next add chicken stock and bring to a simmer.
Add the cabbage, allspice and bay leaves and cook until cabbage is tender, about 15 minutes. Add diced tomato, cook for a few minutes, then season with dill and lemon juice. Next add the cream, bring to the boil, season with salt and pepper and serve.
Enjoy!
Share the post "Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup"
Źródło:http://karmelowy.pl/lekki-kapusniak-z-mlodej-kapusty-young-cabbage-soup