ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta

Młoda kapusta

nazwa

Wykonanie

Młoda kapusta
Jak wiosna to koniecznie musi być botwinka i młoda kapusta. Te dwa dania to dla mnie obowiązkowe pozycje w maju. Mój ulubiony przepis na kapustę to zawsze ten z marchewką i koperkiem. Najbardziej smakuje z młodymi ziemniakami, jajkiem sadzonym i jak jak ktoś lubi to kefirem:)
Składniki:
główka młodej kapusty
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki masła
2 cebule
1 marchewka
łyżka śmietany 18%
sól, pieprz, 2 listki laurowe
pęczek koperku
sok z cytryny
Kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy. Zagotowujemy w garnku wodę z łyżeczką soli i liściem laurowym. Do wrzątku wrzucamy kapustę i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Kapustę odcedzamy na sitku. Na dużej patelni lub w szerokim garnku na łyżce oleju i łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy startą na tarce na grubych oczkach marchewkę i po 2 minutach kapustę. Dokładnie mieszamy, podlewamy przegotowaną wodą (maksymalnie pół szklanki) i mieszając co jakiś czas dusimy na małym ogniu kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, rozrobioną w wodzie łyżką śmietany i sokiem z cytryny (do smaku, ok 1 łyżeczka).Dodajmy łyżkę masła. Na koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy.
Smacznego!
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/dania-glowne/mloda-kapusta