ßßß
Cookit - przepis na Młoda kapusta
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Młoda kapusta
Składniki
Cebula
Kapusta młoda
Koperek
Marchew
Masło
Olej
Pieprz
Sok z cytryny
Sól
Śmietana 18%
Liść laurowy
Wykonanie
Młoda kapusta
Jak wiosna to koniecznie musi być
botwinka
i
młoda kapusta
. Te dwa dania to dla mnie obowiązkowe pozycje w maju. Mój ulubiony przepis na
kapustę
to zawsze ten z
marchewką
i
koperkiem
. Najbardziej smakuje z młodymi
ziemniakami
,
jajkiem sadzonym
i jak jak ktoś lubi to
kefirem
:)
Składniki:główka
młodej kapusty
2 łyżki
oleju roślinnego
2 łyżki
masła
2
cebule
1
marchewka
łyżka
śmietany 18%
sól
,
pieprz
, 2
listki laurowe
pęczek
koperku
sok z cytryny
Kapustę
dokładnie myjemy i szatkujemy. Zagotowujemy w garnku
wodę
z łyżeczką
soli
i
liściem laurowym
. Do wrzątku wrzucamy
kapustę
i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
Kapustę
odcedzamy na sitku. Na dużej patelni lub w szerokim garnku na łyżce
oleju
i łyżce
masła
szklimy pokrojoną
cebulę
. Następnie dodajemy startą na tarce na grubych oczkach
marchewkę
i po 2 minutach
kapustę
. Dokładnie mieszamy, podlewamy przegotowaną
wodą
(maksymalnie pół szklanki) i mieszając co jakiś czas dusimy na małym ogniu kilka minut. Doprawiamy
solą
,
pieprzem
, rozrobioną w wodzie łyżką
śmietany
i
sokiem z cytryny
(do smaku, ok 1 łyżeczka).Dodajmy łyżkę
masła
. Na koniec dodajemy posiekany
koperek
, mieszamy.Smacznego!
Źródło:
http://www.naginamyprzepisy.pl/dania-glowne/mloda-kapusta
Przepisy powiązane
Składniki powiązane (0)