ßßß
Składniki:główka młodej kapusty2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki masła2 cebule1 marchewkałyżka śmietany 18%sól, pieprz, 2 listki laurowepęczek koperkusok z cytrynyKapustę dokładnie myjemy i szatkujemy. Zagotowujemy w garnku wodę z łyżeczką soli i liściem laurowym. Do wrzątku wrzucamy kapustę i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Kapustę odcedzamy na sitku. Na dużej patelni lub w szerokim garnku na łyżce oleju i łyżce masła szklimy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy startą na tarce na grubych oczkach marchewkę i po 2 minutach kapustę. Dokładnie mieszamy, podlewamy przegotowaną wodą (maksymalnie pół szklanki) i mieszając co jakiś czas dusimy na małym ogniu kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, rozrobioną w wodzie łyżką śmietany i sokiem z cytryny (do smaku, ok 1 łyżeczka).Dodajmy łyżkę masła. Na koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy.Smacznego!