Wykonanie
Jedno z moich ulubionych dań. Właściwie kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak w domu robiło się wielki gar bigosu z
młodej kapusty i podjadałam na ciepło lub zimno.Jak tylko zaczyna się sezon, gotuję i ja. Choć teraz powinnam przygotowywać mniejsze porcje, bo córa i J nie przepadają za tą potrawą, ciągle gotuję jak dla wojska. To chyba takie rodzinne przyzwyczajenie :)
Kapustę przygotowałam ze świeżymi
pomidorami, ale dodałam łyżkę przecieru, tak dla wyostrzenia smaku. Tym razem wersja wege. Dla tych , którzy wolą coś konkretniejszego, polecam dodać
kiełbasę,
boczek lub kawałek
mięsa. Idealne letnie danie. Polecam :)
SKŁADNIKI:
młoda kapusta 1 główka
marchewki 2-3 szt
cebula 1 szt
pomidory świeże 1/2 kg
przecier pomidorowy 1 łyżka
koperek 1 pęczek
sól pieprz do smaku
ziele angielskie 1 szt
liść laurowy 1 małyPRZYGOTOWANIE:Z
kapusty oderwać zewnętrzne „brzydkie” liście. Przekroić na pół, wyciąć głąba i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać
wodą, tak do połowy
kapusty. Dodać
liść laurowy i
ziele angielskie. Zagotować.
Marchewkę obrać i pokroić w plastry, dodać do garnka. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości
kapusty. W tym czasie
pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na łyżce
masła. Gdy już
kapusta będzie miękka dodać
pomidory,
cebulę, łyżkę przecieru,
sól i
pieprz. Wymieszać i dusić ok 20 minut. Następnie dodać posiekany
koperek i ponownie dusić ok 20 minut. Na końcu ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem. Smacznego :)