Wykonanie

To jedna z przekąsek, której znajomi domagają się najczęściej. Idealnie pasuje na piknik czy ogrodowe party, ale i na lunch do pracy. Tym razem z
wędzonym łososiem i
kozim serem, takie bowiem było tegoroczne zamówienie ;)Na blogu gościły już trzy inne wytrawne keksy : z
cukinią i pecorino – klik oraz z
fetą i świeżymi
ziołami + z
kozim serem i
suszonymi pomidorami – klik i szczerze mówiąc, trudno jest mi powiedzieć, który jest lepszy… Każdy w zasadzie znika w bardzo podobnym tempie :)Ten dzisiejszy posmakuje Wam rzecz jasna tylko pod warunkiem, że lubicie
łososia i że smak
ryby ‘w cieście’ Wam nie przeszkadza. Ja dodaję tutaj czasami również nieco
kurkumy (to takie nie opuszczające mnie od pewnego czasu przyzwyczajenie, by dodawać
kurkumy gdzie tylko
mogę ;)), ale możecie ją oczywiście pominąć.

keksówka o wymiarach ok. 23 x 1150 ml
oliwy + 2 łyżki (do
cebuli)pęczek
cebuli dymkipęczek
koperku200 g
wędzonego łososia200 g
mąki1 ¾ łyżeczki
proszku do pieczenia(opcjonalnie – ok. ¼ łyżeczki
kurkumy)otarta skórka z 1
cytrynyotarta skórka z 1
limonki2
jajkaok. ½ łyżeczki
soliświeżo mielony
pieprz (kilka obrotów młynka)80 – 100 g
koziego sera, startego na grubych oczkachok. 120 – 150 ml
jogurtu* (używam owczego, 6,5% tłuszczu)*więcej / mniej, w zależności od gęstości
jogurtugarść
orzeszków piniowych (można pominąć)Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Białą część
dymki poszatkować i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu (nie doprowadzamy do zbrązowienia,
cebula ma tylko zmięknąć). Odstawić.Zieloną część
dymki oraz
koperek poszatkować.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki (duża kostka lub paski).Wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu roztrzepać
jajka razem z
oliwą i otartymi skórkami. Doprawić
pieprzem i
solą (nie solimy zbyt dużo,
ser jest bowiem wystarczająco słony).Do
mąki dodać mieszankę jajeczną, a następnie partiami
jogurt i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przygotowany
ser,
łososia oraz
zioła i ponownie wymieszać (niezbyt długo, tylko do połączenia się składników).Wylać masę do wyłożonej papierem (lub natłuszczonej i posypanej
bułką tartą /
mąką) foremki / keksówki i ewentualnie posypać orzeszkami piniowymi.Piec przez około 50 minut.Kroić po wystudzeniu.

Uwagi :- część
sera można pokroić na kawałki a tylko część zetrzeć, jeśli wolimy bardziej wyczuwalne kawałki (lub użyć
sera o innej konsystencji, np. typu ‘crottin’)- zamiast
wędzonego łososia można użyć
mięsa ze świeżej
ryby (i uprzednio podsmażyć czy ugotować tak jak w tym przepisie na pastę z dwóch
łososi – klik)- keks można też przygotować z dodatkiem
szpinaku lub liści
boćwiny (czy w sezonie również np. z dodatkiem
szparagów)‚Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego tygodnia!‚