Wykonanie
Zielona pizza,wprawdzie bardzo wiosenna.Postanowiłam wypróbować inne dodatki,nie tradycyjne jak
szynka czy
pieczarki,więc dzisiaj dodałam
szpinak który uwielbiam i
jajka a do tego odrobina
żółtego sera.Wyszła smaczna,idealna dla tych co dbają o linię.
SKŁADNIKI: na jedną pizzę2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 kostki
drożdży 100 g1/2 łyżeczki
soli1 szklanka ciepłej
wody1 łyżka
olejubazylia,
oreganoDodatkowo:
szpinak mrożony 0.5 kg 1/2 paszki3
jajka1
cebula pokrojona w plastry
3 ząbki
czosnku,
sól100 g
żółtego sera3 łyżki
oliwyPrzygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie.Składniki na ciasto wsypujemy do miski,wlewamy
drożdże,
olej i zagniatamy elastyczne ciasto.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Cebulę podpiekamy na
oleju,dodajemy rozmrożony
szpinak,przeciśnięty
czosnek i gotujemy na wolnym ogniu aż płyny odparują.Gdy ciasto już wyrośnie,rozwałkowujemy je na grubość 0,5 cm,przekładamy na blachę posypaną
mąką.Ciasto smarujemy
oliwą,na to rozsmarowujemy
szpinak i posypujemy
startym serem.Ręką robimy w cieście trzy lekkie wgniecenia i tam wbijamy
jajka.Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 * C.Smacznego:)