Wykonanie
Oatmeal pizza scroll down for EnglishPizza, bo ma swoje święto - niby dzisiaj, ale właściwie to codziennie. Bo uwielbiam. Bo
sos pomidorowy,
mozzarella i może coś jeszcze pomiędzy. Owsiane, bo zdrowo. Bo chrupiąco. Bo treściwie. Bo eksperyment - udany! Mini? Bo można łatwo chwycić i się wgryźć! Taki to był właśnie kuchenny projekt!
Składniki (na 10 placków o średnicy ~12 cm):1 szklanka
mąki pszennej typ 650 (lub zwykła pszenna)1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka
płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)270 ml (około 1 i 1/4 szklanki) ciepłej
wody1,5 łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli4 łyżki
oliwy /
olejuSkładniki na sos (wystarczy na 10 placków):puszka
pomidorówpół średniej
cebuli1-3 ząbki
czosnkusól, ewentualnie
bazylia i
oreganokilka łyżek
wodyPrzygotowanie ciasta:1.
Wodę wymieszać z
cukrem, dodać
drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż
drożdże zaczną się pienić.2. W misce wymieszać obie
mąki,
płatki owsiane i
sól, zrobić zagłębienie i wlać
drożdżowy zaczyn, dodać olej/oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką.3. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony
mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie dość elastyczne i zwarte (choć nie będzie tak miękkie jak tradycyjne pszenne ciasto). W razie potrzeby można do ciasta dodać odrobinę
mąki lub
oliwy, ew.
wody - w zależności od konsystencji.4. Z wyrobionego ciasta uformować kulę włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut), a może raczej do "wypoczęcia" - moje prawie nie podrosło. W czasie oczekiwania można wykonać sos.Przygotowanie sosu:1.
Cebulę pokroić w dość drobną kostkę, zeszklić na
oliwie, na małym ogniu (nie rumienić).2. Dodać
pomidory z puszki, jeśli są w całości można je lekko rozdrobnić drewnianą łyżką. Wcisnąć
czosnek, wymieszać i smażyć całość na średnim ogniu.3. Gdy część
soku pomidorowego odparuje, uzupełnić go
wodą, zmniejszyć ogień i dalej odparowywać sos. Chodzi o uzyskanie odpowiedniej konsystencji nie tylko poprzez pozbycie się nadmiaru płynów, ale także przez rozgotowanie
pomidorów. Sos powinien
mieć konsystencję pasty. Część sosu można zamrozić lub schować do lodówki na kilka dni.Przygotowanie pizzy:Ciasto podzielić na pół, a następnie każdą połówkę na 5 części. Rękoma formować okrągłe placki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego placka posmarować sosem. Rozłożyć ulubione dodatki. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240°C przez ok. 6-10 minut. Brzeg i spód ciasta powinny się lekko zarumienić.
OATMEAL MINI PIZZASOatmeal pizza crust ingredients (for 10 five-inch pizzas)1 cup all purpose
flour or bread
flour1 cup wholewheat
flour1 cup rolled oats270 ml of warm water (about 1 cup and a quarter)1 , 5 teaspoon of dry yeast1 teaspoon of sugar1 teaspoon of saltabout 4 tablespoons of oil /
oliveFor the tomato sauce:1 can of tomatoes (chopped)half onion1-3 garlic clovessaltfew tablespoons of watersome herbs if you like (basil,
oregano, thyme)How to prepare the dough:1. mix warm water with sugar, and yeast, stir and wait couple of minutes until some air bubbles show up on top.2. In a large bowl mix both types of
flour, oats and salt.
Make a well and
pour the yeast mixture, add oil/olive and start mixing with a spoon, then with hand.3. You can now put the dough on the work top and knead about 10 minutes until smooth and elastic. You can add a bit of
flour or oil or water, if you need to get the right consistency.4. Shape dough into ball, put in a bowl and cover it. Put in a warm place for about 30-50 minutes to rise and rest.How to
make the sauce:1. Dice the onion and fry on oil on low heat until soft (not golden!).2. Add tomatoes, pressed garlic, cook/fry on the medium heat.3. When liquid is partly reduced add few tablespoons of water and keep cooking until tomatoes are soft and liquid is reduced. Add salt for taste.How to prepare pizzas:Cut the dough in half, then each part for 5 smaller parts. Form flat round pizza shapes with your hands and put them on a baking
tray covered with baking paper. Cover the dough with tomato sauce and add favourite ingriedeints (
mozzarella, red onion, olives, some herbs etc.). Bake in a preheated oven in about 460 F (240 C) for about 6-10 minutes (larger pizzas for about 12-15 minutes). The crust should be lightly golden.Thanks for looking! Feel free to comment in English!