Wykonanie
Ryba z dodatkiem świeżych
ziół jest pyszna,bardzo ją lubię i często przygotowuję.Świetnie smakuje podana na tarasie ze świeżym
pieczywem.
SKŁADNIKI:1 duża
rybka(u mnie
leszcz) lub kilka dowolnych filetów
czosnek 2-3 ząbkipęczek
natki pietruszkisól,
pieprztrochę pokrojonego
koperku i
kolendrysok z jednej
cytrynyprzyprawa do rybolej do smażenia 2-3 łyżkiPRZYGOTOWANIE:
Rybę opłukać,pokroić na kawałki,przyprawić
solą,
pieprzem,
przyprawą do ryb oraz obtoczyć w pokrojonych ziołach.Na patelni podgrzać
oliwę,dodać zmiażdżony
czosnek i chwilkę podsmażyć.Włożyć kawałki
ryby i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut z każdej trony(ja podlałam odrobiną
wody).Po tym czasie sprawdzamy czy
rybka już się upiekła a jak nie to wydłużamy czas pieczenia.Gdy
ryba jest już prawie gotowa,wlewamy wyciśnięty
sok z cytryny i posypujemy resztą pokrojonych
ziół.Dusimy jeszcze kilka minut(
zioła dajemy również pod koniec pieczenia aby zachowały ładny kolor).Smacznego.