Wykonanie
Po przygotowaniu takiego
pstrąga stwierdziłam, że już nigdy nie
będę smażyć go na patelni, tylko zawsze piec w piekarniku.
Mięso tak przyrządzonej
ryby wprost rozpływa się w ustach, jest delikatne, aromatyczne od
cytryny i
ziół, po prostu pyszne. Jeśli lubimy chrupiącą skórkę, możemy na 5-10 minut przed końcem pieczenia otworzyć foliową sakiewkę. Polecam, smacznego:)2 wypatroszone
pstrągi,kilka plasterków
cytryny,świeży
koperek i
natka pietruszki (po kilka gałązek),
sól,
pieprz, granulowany
czosnek,
olej lub
oliwaRybę dokładnie myjemy i osuszamy. Każdą z nich przyprawiamy, do środka wkładamy plasterki
cytryny,
natkę pietruszki i
koperek. Szczelnie zawijamy w folię aluminiową (uprzednio posmarowaną
olejem) - musi powstać paczuszka. Pieczemy w 180 stopniach ok.30 minut.