ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

nazwa

Wykonanie

Dziś prosty przepis na bardzo smaczną rybkę. To spora odmiana, bo pierwszy raz na moim blogu pojawia się przepis na rybę, ostatnio były głownie wypieki. Pamiętam, że kiedyś w taki sposób pangę robił Pascal. U mnie będzie pstrąg.
Ten przepis świetnie sprawdzi się na grillu, w kieszonkach z folii aluminiowej. Zbliża się majówka więc można wypróbować.
Składniki:
2 pstrągi, patroszone i wyczyszczone
1 cytryna
natka pietruszki
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżka soli
pieprz
Oliwę połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem, dodać kilka kropel soku z cytryny. Posmarować pstrąga na zewnątrz i wewnątrz powstałym sosem (robiłam to pędzlem). Do środka włożyć plasterek cytryny i kilka listków pietruszki. Piec w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym oliwą, w temp. 200st. C około 20min. Przełożyć na talerz, udekorować i podawać. Smacznego:)
Przed upieczeniem:
Po upieczeniu, już na talerzu:
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/04/pstrag-pieczony.html