ßßß Cookit - przepis na Ryba smażona

Ryba smażona

nazwa

Wykonanie

Ryba smażona – bardzo prosta, bardzo szybka i bardzo soczysta :) Idealnie smakuje z dodatkiem sosu i frytek, bądź pieczonych ziemniaków.
Filety z ryb, czy to leszcz, czy zwykła panga, mintaj, to zawsze fajny pomysł na szybki a jednocześnie lekki i smaczny obiad.
Mnie samą często ratuje taka ryba w chwilach, gdy nie ma czasu na stanie przy kuchence, a obiad musi być gotowy na już :)
Składniki:
leszcz filet ( mój miał 1kg – świeży, nie mrożony)
sól, pieprz, przyprawa do ryb
– sok z połowy cytryny
mąka do obtoczenia
– tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
* Rybę myjemy, osuszamy najlepiej papierowym ręcznikiem i przyprawiamy.
* Kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z wyciśniętej połówki cytryny i obtaczamy w mące.
* Smażymy na głębokim oleju ( w moim przypadku w frytkownicy ).
Ten przepis bierze udział w durszlakowej akcji ” Od leszcza do sandacza
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/ryba-smazona