ßßß Cookit - przepis na RYBA PACHNĄCA ZIOŁAMI

RYBA PACHNĄCA ZIOŁAMI

nazwa

Wykonanie

Ryba z dodatkiem świeżych ziół jest pyszna,bardzo ją lubię i często przygotowuję.Świetnie smakuje podana na tarasie ze świeżym pieczywem.
SKŁADNIKI:
1 duża rybka(u mnie leszcz) lub kilka dowolnych filetów
czosnek 2-3 ząbki
pęczek natki pietruszki
sól,pieprz
trochę pokrojonego koperku i kolendry
sok z jednej cytryny
przyprawa do ryb
olej do smażenia 2-3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Rybę opłukać,pokroić na kawałki,przyprawić solą,pieprzem,przyprawą do ryb oraz obtoczyć w pokrojonych ziołach.
Na patelni podgrzać oliwę,dodać zmiażdżony czosnek i chwilkę podsmażyć.
Włożyć kawałki ryby i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut z każdej trony(ja podlałam odrobiną wody).
Po tym czasie sprawdzamy czy rybka już się upiekła a jak nie to wydłużamy czas pieczenia.
Gdy ryba jest już prawie gotowa,wlewamy wyciśnięty sok z cytryny i posypujemy resztą pokrojonych ziół.Dusimy jeszcze kilka minut(zioła dajemy również pod koniec pieczenia aby zachowały ładny kolor).
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2012/08/ryba-pachnaca-zioami_8.html