Wykonanie
Domowe, pyszne, - knedle ze
śliwkami, z
kaszą jaglaną, w wersji bezglutenowej, bez
jajek czy
mąki pszennej. Użyłam tu
mąki ziemniaczanej i kukurydzianej, którą również można zastąpić np.
mąką ryżową. Co do tych obu mąk (kukurydzianej i ryżowej) to z zasady są one bezglutenowe, ale czasem mogą być zanieczyszczone minimalną ilością glutenu, dlatego warto kupić te
mąki w sklepie ekologicznym, ważne, żeby miały znaczek z przekreślonym kłosem. Knedle w smaku niczym nie odbiegają od tych tradycyjnych, moje Dzieci nie czują różnicy i zajadają się nimi tak samo jak tymi na
mące pszennej. Dlaczego knedle bezglutenowe? Staram się zamieniać stopniowo coraz więcej potraw, które serwuję mojej Rodzinie na dania nie zawierające glutenu. Jasne jest, że nie jestem w stanie całkowicie wyeliminować go z ich diety, nie dajmy się zwariować, ale potrawy bezglutenowe są równie pyszne co te tradycyjne, a czynnik zdrowotny zdecydowanie do mnie przemawia. Tym razem zrobiłam knedle ze świeżymi
śliwkami, które teraz są bardzo tanie, ale spokojnie możecie przygotować takie knedle przez cały rok ze
śliwek mrożonych lub innych ulubionych
owoców. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 kg
ziemniaków1,5 szklanki
kaszy jaglanej2 3/4 szklanki
wody1 1/4 szklanki
mąki kukurydzianej1 szklanka
mąki ziemniaczanejśliwki świeże lub mrożone (lub inne ulubione
owoce)WYKONANIE:
Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź
wodę i pozostaw do ostygnięcia.
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod gorącą
wodą, następnie opłucz wrzątkiem. Wrzuć do garnka, zalej 2 szklankami
wody i gotuj na małym ogniu, aż cała
woda się wchłonie. Następnie dolej jeszcze 3/4 szklanki
wody, zamieszaj i gotuj kolejne kilka minut, aż
kasza wchłonie całą
wodę.
Kasza powinna być dobrze ugotowana, nie sypka, bardziej kleista, lekko rozgotowana. Pozostaw
kaszę do ostygnięcia.W dużym garnku zagotuj
wodę z odpowiednią ilością
soli (ja
daję około 2 łyżeczki na duży garnek).Zimną
kaszę i
ziemniaki zmiksuj w malakserze lub blenderze.
Ziemniaki możesz przecisnąć przez praskę lub zmielić z
kaszą w maszynce do
mielenia mięsa. Jak Ci wygodnie.Do masy z
ziemniaków i
kaszy dodaj obie
mąki i wyrób ręcznie ciasto. Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk, dlatego lekko możesz je podsypywać
mąką ziemniaczaną.Urwij kawałek ciasta, uformuj niewielką kulkę i rozpłaszcz ją na dłoni. W taki okrągły placuszek zawiń polówkę lub dwie wydrylowanej
śliwki,
sklej ciasto od góry i znowu zroluj w dłoniach w zgrabnego knedla. Czynność powtórz aż do wyczerpania ciasta.Wrzuć knedle do wrzącej
wody i gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aby się nie przylepiły do dna. Od wypłynięcia na powierzchnię
wody gotuj jeszcze około 4 minuty.Ugotowane knedle odcedź i podawaj z ulubionym dodatkami. Gotowe! Smacznego!