Wykonanie
« Powrót  Szagówki
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1,5 kilogramów
mąka 3 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
sól według uznaniaWykonanie:Ugotować wyszorowane
ziemniaki. Ostudzone obrać i zmielić. Dodać
mąki, posolić oraz wbić
jajka i zagnieść ciasto. Na posypanej
mąką stolnicy ulepić wałeczek o ok. 2 cm średnicy i pokroić na ukośne trzy centymetrowe kawałki. Gotować w osolonym wrzątku. Wyjmować łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię.Szagówki polać
bułka tartą przyrumieniona na
maśle i podawać
solo lub jako dodatek do pieczeni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: