Wykonanie
Kopytka to połączenie
ziemniaków z małą ilością
mąki. Są miękkie i delikatne. U nas w domu najczęściej jemy je polane
masłem i posypane
cukrem, ale można je również podać w wersji wytrawnej, wystarczy tylko polać je sosem mięsnym lub
grzybowym. Mój mąż najbardziej lubi kiedy polane są skwareczkami z
boczku.KopytkaSkładniki na kopytka:2-2,5 kg ugotowanych
ziemniaków3 szklanki
mąki2
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanejsólmąka do podsypywaniaPrzygotowanie kopytek.Ugotowane wystudzone
ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Stolnicę posypujemy
mąką. Na
mąkę wykładamy
ziemniaki, dodajemy do nich
mąkę,
mąkę ziemniaczaną,
jajka i około 1 łyżeczki
soli (jeśli
ziemniaki były solone podczas gotowania to nie dodajemy
soli). Ugniatamy ciasto. Ciasto powinno po wrobieniu troszkę się lepić. Od wyrobionego ciast odkrawamy mały kawałek. Podsypujemy go obficie
mąką i rolujemy wałeczek. Wałeczek kroimy w małe
rąby. Kopytka podsypujemy
maka żeby się nie pozlepiały ze sobą. I tak za każdym razem aż skończy się ciasto. Kopytka gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez minute od wypłynięciu na wierzch. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy
wodą. Podajemy na gorąco polane
masłem i posypane
cukrem. Smacznego !!!