ßßß Cookit - przepis na Kopytka bezglutenowe

Kopytka bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Składniki :
ok. 50 dag ugotowanych ziemniaków
ok. 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 5 łyżek mąki kukurydzianej
jajko, sól
Przygotowanie :
Do ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodać obie mąki i wbić jajko, dodać sól
Wszystkie składniki dokładnie połączyć jak na tradycyjne kopytka
Uformować wałeczki, pokroić je skośnie, podsypując mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą
Wrzucić na wrzątek, gotować dość krótko, kluski są delikatne i przy dłuższym gotowaniu mogą się rozpaść.
Tak naprawdę to wiele zależy od ziemniaków. Moje to Vineta - żółte, po ugotowaniu dość sypkie z dość dużą zawartością skrobi. Bardzo smaczne, na kopytka czy kluski śląskie idealne.
Zrobienie kopytek bez mąki pszennej jest dość trudne, bo ciasto jest kruche. Podczas formowania wałeczków ciasto często pękało, ale wtedy mocniej je ściskałam i robiłam krótsze wałeczki do krojenia.
Dla tych którzy nie tolerują mąki pszennej takie kopytka mogą być jednak atrakcyjną propozycją :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/12/kopytka-bezglutowe.html