Wykonanie
Składniki :ok. 50 dag ugotowanych
ziemniakówok. 3-4 łyżki
mąki ziemniaczanejok. 5 łyżek
mąki kukurydzianej
jajko,
sólPrzygotowanie :Do ugotowanych, przeciśniętych przez praskę
ziemniaków dodać obie
mąki i wbić
jajko, dodać
sólWszystkie składniki dokładnie połączyć jak na tradycyjne kopytkaUformować wałeczki, pokroić je skośnie, podsypując
mąką ziemniaczaną lub kukurydzianąWrzucić na wrzątek, gotować dość krótko, kluski są delikatne i przy dłuższym gotowaniu mogą się rozpaść.
Tak naprawdę to wiele zależy od
ziemniaków. Moje to Vineta - żółte, po ugotowaniu dość sypkie z dość dużą zawartością
skrobi. Bardzo smaczne, na kopytka czy kluski śląskie idealne.Zrobienie kopytek bez
mąki pszennej jest dość trudne, bo ciasto jest kruche. Podczas formowania wałeczków ciasto często pękało, ale wtedy mocniej je ściskałam i robiłam krótsze wałeczki do krojenia.Dla tych którzy nie tolerują
mąki pszennej takie kopytka mogą być jednak atrakcyjną propozycją :)