ßßß Cookit - przepis na Kopytka w wersji light

Kopytka w wersji light

nazwa

Wykonanie

Dziś o godz. 6.14 rozpoczęła się astronomiczna wiosna. W związku z zapowiedzią słonecznych, ciepłych dni, postanowiłam przygotować kolejną potrawę z serii dietetycznych. Kopytka może nie należą do dań, które można jeść na diecie, ale zamiana mąki pszennej na pełnoziarnistą z pewnością je trochę "odchudza" :) W smaku można wyczuć drobną różnicę, ale wcale nie działa to na niekorzyść. Polecam wszystkim miłośnikom dań z ziemniaków - smaczne, zdrowe i odchudzone!
Składniki:
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2-3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- sól do wrzątku.
Ziemniaki studzimy (mogą być też z wczorajszego dnia), przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąki i dokładnie zagniatamy powstałe ciasto. Jeśli klei się do rąk - można dodać więcej mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze placuszki i formujemy z nich wałki, a następnie kroimy ostrym nożem na kopytka. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/03/kopytka-w-wersji-light.html