Wykonanie
Dziś o godz. 6.14 rozpoczęła się astronomiczna wiosna. W związku z zapowiedzią
słonecznych, ciepłych dni, postanowiłam przygotować kolejną potrawę z
serii dietetycznych. Kopytka może nie należą do dań, które można jeść na diecie, ale zamiana
mąki pszennej na pełnoziarnistą z pewnością je trochę "odchudza" :) W smaku można wyczuć drobną różnicę, ale wcale nie działa to na niekorzyść. Polecam wszystkim miłośnikom dań z
ziemniaków - smaczne, zdrowe i odchudzone!
Składniki:- ok. 1 kg ugotowanych
ziemniaków,- 1
jajko,- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej,- 2-3 szklanki
mąki pełnoziarnistej,-
sól do wrzątku.
Ziemniaki studzimy (mogą być też z wczorajszego dnia), przeciskamy przez praskę. Dodajemy
jajko,
mąki i dokładnie zagniatamy powstałe ciasto. Jeśli klei się do rąk - można dodać więcej
mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze placuszki i formujemy z nich wałki, a następnie kroimy
ostrym nożem na kopytka. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Smacznego!