Wykonanie
Jeśli lubicie kluski śląskie, kopytka czy inne kluski tego typu, to te też Wam posmakują :-)
Powiem więcej: nawet jeśli dotąd
mieliście opory przed
kaszą jaglaną, to te kluski sprawią, że zmienicie zdanie - przykładem może być tu mój mąż, który
kaszy jaglanej nie
jada, a kluskami nie mógł się najeść :-) Zostało mi trochę
ziemniaków z obiadu, dokładnie dwie szklanki po przeciśnięciu :-) a resztę dodałam w drodze eksperymentu ;-) wyszło pysznie... :-)SKŁADNIKI1/2 szklanki
kaszy jaglanej2 szklanki ugotowanych
ziemniaków, przeciśniętych przez praskę1
jajko5 łyżek
mąki ziemniaczanejsólKaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy kulki wielkości
śliwki węgierki i lekko spłaszczamy. Wkładamy kluski partiami do wrzącej, posolonej
wody i gotujemy 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię; wyjmujemy.